Nepremičnine
Oglasno sporočilo

Prodajalci cen ne nižajo

Na trgu je precej neprodanih novogradenj
Avtor
16.11.2008 22:30
Dopolnjeno: 16.11.2008 22:48
Čas branja: 1 min

Na Vrhniki, v Logatcu in okolici imajo veliko ponudbo novogradenj. V minulih letih se je precej zgradilo, danes pa kupci čakajo na znižanje cen, ki ga še ni.

Lani in predlani je bila gradnja tudi na logaškem in vrhniškem koncu izjemno živahna, tako da je bilo ponudbe zelo veliko. "V drugi polovici tega leta pa je povpraševanje izjemno padlo, zato je neprodanih še precej stanovanj, " pravi Branko Smodiš iz vrhniške enote nepremičninske družbe Svet RE.

Branko Smodiš
"Prodaja pada, prodajalci pa želijo ohraniti cene, kar ne gre skupaj," pravi Branko Smodiš iz vrhniške agencije Svet RE.

Za ohladitev vec razlogov

Zakaj se je zmanjšalo povpraševanje tudi na njihovem koncu, je vec vzrokov. Ljudje so postali bolj zadržani do nakupov, ker pričakujejo nižje cene, kar napovedujejo mediji. Kot meni Branko Smodiš, je manjša prodaja tudi posledica dražjih posojil in zaostritve pogojev za kreditiranje. Po drugi strani pa bi prodajalci najraje ostali pri istih cenah. "Vse to pa ne gre skupaj," trdi Smodiš in dodaja, da po nepremičninah povprašujejo predvsem kupci, ki nepremicnino morajo kupiti. Kot opaža, investitorji na tem koncu ne nižajo prodajnih cen. Prodajne cene so tako velikokrat višje, kot jih predlagajo v Svet RE. "Če je nepremičnina na pravi lokaciji, se sicer lahko proda za dober denar," pravi Smodiš. Glede na te razmere pričakuje, da bodo morale pasti cene zemljišc, saj je od tega odvisna tudi končna cena.

Pripravlja in gradi se okoli 300 stanovanj

Na Vrhniki trenutno novogradenj ni, razen kompleksa nekaj vrstnih hiš. Pripravlja pa se gradnja vec kot 200 stanovanj v predmestju Vrhnike, vendar se ta še ne prodajajo. "Na voljo je precej nepremicnin, kako bo s prodajo in kakšna bo cena, pa še ni doloceno," razlaga Branko Smodiš. Vrhnika je sicer zanimiva za Ljubljančane in prebivalce Notranjske. V Logatcu pa se gradi in prodaja okoli sto stanovanj.

Previdnost pri zemljiščih

Investitorji so na tem koncu zelo previdni pri nakupih zemljišč, pri tem pa izjemno močno pritiskajo na cene. To je namrec ena glavnih postavk pri koncni ceni stanovanj oziroma hiš. Kaj se bo na področju novogradenj dogajalo v prihodnje, pa je po Smodiševih besedah zelo težko napovedati.

Stara stanovanja nekoliko cenejša

Cene starih stanovanj so nekoliko padle, saj jih oblikujejo tudi kupci in ne le prodajalci. Prodajalci dolgo vztrajajo pri postavljenih cenah, vendar jih skoraj vedno nekoliko znižajo.

Tabela

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.