Nepremičnine
Oglasno sporočilo

Na gradbišču ne sme biti nič prepuščeno naključju

Za varno delo na gradbišču so odgovorni vsi, ki so vključeni v izvedbo projekta
Avtor
17.05.2009 22:30
Čas branja: 2 min

Hiter razvoj gradbeništva v minulih letih je s seboj prinesel tudi močan razvoj gradbišč. Pomemben dejavnik urejenosti gradišča je predvsem sposobno vodstvo. To mora pripraviti natančen načrt ureditve gradbišča in terminski načrt, njegova naloga pa je tudi skrb za ukrepe za varno delo. Alojz Skol, varnostni inženir in strokovni sodelavec za varnost in zdravje v podjetju Gradis Skupina G, pa je poudaril, da sta tako ureditev gradbišč kot tudi varnost pri delu na gradbišču zakonsko predpisani.

gradbišče
Tako kot gradbišča se je hitremu napredku morala prilagoditi tudi

varnostna oprema gradbišč

Skol je razložil, da mora biti vsako sodobno gradbišče urejeno tako, da ustreza vsem zahtevam Pravilnika o gradbiščih (Ur. l. RS, št. 55/2008) in Uredbe o zagotavljanju varnosti pri delu na začasnih in premičnih gradbiščih (Ur. l. RS, št. 83/2005) ter drugih podzakonskih aktov. Zato je najprej pomembna priprava gradbišča. Začne se že pri osnovni infrastrukturi, kot sta elektrika in voda, na gradbišču pa ne smejo manjkati niti zabojniki, skladišča, deponije odpadkov in gradbenega materiala, poskrbeti pa je treba Na gradbišču ne sme biti nič prepuščeno naključju Za varno delo na gradbišču so odgovorni vsi, ki so vključeni v izvedbo projekta tudi za ustrezno namestitev delavcev in shrambo gradbene opreme.

Obvezen koordinator za varnost in zdravje

Vsak investitor je dolžan še pred začetkom gradnje imenovati koordinatorja za varnost in zdravje, je razložil Skol. Ta je odgovoren za fazo priprave in fazo izvedbe projekta ter za izdelavo varnostnega načrta. V slednjem je opisana ureditev gradbišča, ki vključuje fizično in tehnično zavarovanje gradbišča nasproti okolici, v njem so podatki o instalacijah, ureditvi pisarn, sanitarij, nastanitve, deponije gradbenih materialov, opažev, ureditvi prometnih komunikacij, načinih transporta, opredelitvi mehanizacije in opreme, ureditvi elektroinstalacij, prvi pomoči, o določitvi nevarnih delovnih mest in ustreznem varovanju. S podzakonskimi akti so po Skolovih besedah določeni tudi načini ravnanja z odpadki, ki nastanejo pri gradbenih delih.

Odgovornost na gradbišču

Za varno izvedbo del in upoštevanje vseh predpisov so odgovorni vsi, ki so vključeni v izvedbo projekta: od nadzornikov, koordinatorja za varnost in zdravje pri delu do vodje gradbišča, na koncu pa tudi delovodja in delavci, je poudaril Skol. Seveda pa veliko odgovornost nosi investitor, saj mora nevarnosti, ki se lahko pojavijo na gradbišču, prepoznati že pred začetkom gradnje oziroma pri projektiranju.

Tako kot gradbišča se je hitremu napredku morala prilagoditi tudi varnostna oprema gradbišč. Ukrepi, ki so bili običajni pred 20 leti, so danes že zastareli, treba jih je nadomestiti z novimi, prilagojenimi trenutnemu stanju. Za zagotavljanje varnosti na gradbišču je nujna varna delovna oprema, ustrezna in preverjena oprema za delo na višini, osebna varovalna oprema, prva pomoč in oprema za gašenje požarov.

Oprema mora biti pregledana

Zakon postavlja zahtevo, da je vsa oprema na gradbišču pregledana z vidika varnosti in ima ustrezno predpisano dokumentacijo glede na vrsto opreme. Skol je ob tem kot dodaten vidik varnosti omenil tudi varnejše sodobne načine opaženja, podpiranja konstrukcij in varovanja pred padci z višine, kot so sistemi Doka, Epic in Ferezin.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.