Nepremičnine
Oglasno sporočilo

Inteligentna zaščita pred soncem

Z integracijo senčil v sistem inteligentne hiše povečamo udobje in zmanjšamo porabo energije
Avtor
11.04.2010 22:30
Čas branja: 1 min

Zaščita pred soncem deluje kot mehanska ovira, od katere se sočni žarki odbijejo, vanjo absorbirajo ali prepustijo skoznjo. V poletnih mesecih, ko segrevanje prostora ni zaželeno, je ključno, da v prostor ne vstopajo direktni sončni žarki, ampak le indirektna svetloba, ki se odbija od lamel oziroma jo senčilo prepušča.

hiša
Senčila z motornim pogonom se ob ustrezni avtomatiki lahko prilagodijo trenutnim vremenskim razmeram.

Zaščita pred soncem je lahko zunanja ali notranja ter vertikalna ali horizontalna. Mirko Požar iz podjetja Soltec je razložil, da je bistveno bolj učinkovita zunanja zaščita pred soncem, saj onemogoča vstop sončnih žarkov v prostor. Namen senčila je zagotoviti visoko stopnjo termičnega ugodja, to pa pomeni čim manj segrevanja prostorov v poletnih mesecih in s tem prihranek pri hlajenju prostora in obratno v zimskih mesecih.

Dobro vizualno ugodnje pa nam zagotavlja prosojnost senčil, kar še zlasti omogočajo žaluzije in screen roloji. S tem dosežemo povezanost z okoljem, hkrati pa prostor ščitimo pred segrevanjem. Možnost regulacije dopušča popolno zatemnitev v prostora, kar je posebno pomembno za spalnice.

Senčila je možno avtomatizirati

Kot je še povedal Požar, se vsa senčila z motornim pogonom ob ustrezni avtomatiki lahko prilagajajo trenutnim vremenskim razmeram. Ta sistem se najpogosteje uporablja kot alarm veter, kjer senzor zaznava premočan veter in poskrbi, da se senčilo varno zapre. Avtomatizacija pa se ne konča zgolj pri zaščiti pred vremenom, saj je senčila možno integrirati v sistem inteligentne hiše.

Za največji izkoristek senčenja je treba določiti vse elemente, ki jih želimo upravljati v prostoru. To so lahko temperatura, svetloba, čas zapiranja in odpiranja senčil, vpliv dežja, vetra, varnost in podobno.

Vse parametre, ki jih želimo upravljati, morajo ustrezni senzorji izmeriti, avtomatika potem te podatke po prilagojenem programu obdela in upravlja senčila tako, da dobimo želene rezultate. Šele ko senčila ne morejo več opravljati nastavljenih funkcij, računalnik vklopi sekundarne elemente, kot so svetila, klimatske naprave in druge naprave.

Cilj vključitve senčil v sistem inteligentne hiše je, da računalnik vklopi klimatsko napravo šele, ko senčila sama ne zmorejo nadzorovati temperature v prostoru. Tako se posledično zmanjšuje poraba energije in zagotavlja pasivno hlajenje. Prav tako velja za svetlobo: želeno stopnjo osvetlitve nastavimo vnaprej, računalnik pa vklopi notranja svetila šele, ko zunanja indirektna svetloba več ne zadošča.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.