Nepremičnine
Oglasno sporočilo

Prezračevana fasada - kakovostna in trajna rešitev

Pri vlaganjih v objekte smo ponavadi omejeni s trenutnimi finančnimi zmožnostmi, zato za fasado pogosto namenimo le minimalna sredstva. In tako se investitorji pogosto odločajo za v tistem trenutku cenejšo fasado na osnovi tankega zaključnega sloja.
Avtor
01.07.2012 22:30
Čas branja: 2 min

Če želimo imeti urejeno fasado, moramo to redno vzdrževati. Že nekaj let po izdelavi fasade iz tankega zaključnega sloja moramo slednjo barvno osvežiti, kar seveda pomeni nove stroške. Tem bi se lahko izognili, če bi investitorji že pri prvi naložbi za fasado namenili nekoliko več sredstev, fasada bi tako lahko bila trajnejša, stroški vzdrževanja pa bi bili minimalni.

Prezračevana fasada

Podjetje URSA Slovenija ima pravo rešitev za vašo prezračevano fasado s svojimi produkti URSA FDP 1, URSA FDP 2, URSA FDP 2/Vf, URSA FDP 3/Vf, URSA SECO PRO 0,04 in URSA SECO PRO KP.

Prezračevana fasada sodi med kakovostnejše in trajnejše izvedbe. Prav zato jo najpogosteje vidimo na visokih poslovnih objektih, kjer želijo investitorji tudi na dolgi rok znižati stroške njenega vzdrževanja. Zaradi svojih odličnih lastnosti in nekoliko bolj kompleksne montaže pa je tudi nekaj dražja, največkrat zaradi zaključne obloge.

Temeljni koraki izdelave prezračevane fasade

blok
Pri visokih objektih se za zaključno fasadno oblogo pogosto uporabljata steklo ali kamen, ki kljubujeta vsem vremenskim razmeram, odlikuje pa ju tudi dolga življenjska doba.

Na zidan oziroma armiranobetonski zid se praviloma namesti kovinska podkonstrukcija. Na zidno površino se nato s čepi pritrdi toplotna izolacija iz steklene volne z voalom URSA FDP 2/Vf ali URSA FDP 3/Vf, ki se medsebojno tesno prilega. Zaradi elastičnosti toplotne izolacije URSA FDP 2/Vf ali URSA FDP 3/Vf se ta odlično prilega tudi podkonstrukciji in morebitnim neravninam na zidu. Voal ščiti toplotno izolacijo pred prodorom meteorne vode v izolacijo in pred prašnimi delci ter omogoča prehod vodni pari na površje, kjer v prezračevalnem kanalu izhlapi v zrak.

Veliko pozornosti je treba nameniti prav prezračevalnemu kanalu, ki mora imeti na spodnji strani odprtino za zajem zraka ter na vrhu fasade omogočati izpust zraka iz kanala. Vstop v prezračevalni kanal in izstop iz njega se zaščitita s pasovnimi mrežicami oziroma tankimi režami, ki preprečujejo naselitev večjih živali v prezračevalni sloj.

Video s podrobnim prikazom vgradnje prezračevane fasade najdemo na spletnem mestu [www.ursa.si] kamen, pogosto tudi les

Pri izbiri zaključne obloge prezračevane fasade ima investitor na voljo mnogo različnih površinskih obdelav (gladke, hrapave ...), barv in materialov. Pri visokih objektih se za zaključno fasadno oblogo pogosto uporabljata steklo ali kamen, ki kljubujeta vsem vremenskim razmeram, odlikuje pa ju tudi dolga življenjska doba. Gladkost stekla ali kamna omogoča tudi vzdrževanje čistosti fasade.

Predvsem pri manjših objektih pa se v zadnjih letih kaže težnja uporabe lesenih fasad, še posebno na enodružinskih hišah.

nekaj
Prezračevana fasada sodi med kakovostnejše in trajnejše izvedbe.

Tudi lesena fasadna obloga omogoča prezračevano fasado. Pri manjših objektih se podkonstrukcija lahko izdela iz lesa, med katero se križno namesti toplotna izolacija URSA FDP 1 ali URSA FDP 2, ki se tesno prilega podkonstrukciji. Prek lesene podkonstrukcije položimo paroprepustno in vodoneprepustno folijo URSA SECO PRO 0,04 ter stike dobro zalepimo z lepilnim trakom URSA SECO PRO KP. Pritrdimo vertikalne letve, ki omogočajo prezračevanje med zaključno polno leseno oblogo (paziti je treba, da se prepreči dolgotrajen dostop UV-žarkov do folije) in toplotno izolacijo. Na koncu se na letve pritrdi zaključna polna lesena obloga, ki jo je treba dobro površinsko zaščititi z ustreznimi premazi.

Prezračevane fasade z lesenimi zaključnimi oblogami lahko primerjamo s tankimi zaključnimi fasadnimi sloji, saj jih je treba pogosteje zaščititi z ustreznimi premazi.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.