Nepremičnine

Nacionalna stanovanjska varčevalna shema: Povprečni varčevalec je privarčeval dobra dva milijona

V Ljubljani bodo varčevalci v NSVS težko kupili stanovanje, zato se bodo morali za začetek odločiti za kakšen cenejši kraj

Podporniki obveščajo

FINANCE
Nepremičnine
Marles premierno predstavlja novo pritlično hišo Bonus
Nepremičnine
DAN ODPRTIH VRAT
NepremičninePodpornik projekta Marles premierno predstavlja novo pritlično hišo Bonus

V okolici Kranja si jo boste lahko ogledali na dnevu odprtih vrat

FINANCE
Nepremičnine
Marles vabi na prvi sejem inovativnih bivalnih rešitev
Nepremičnine
NepremičninePodpornik projekta Marles vabi na prvi sejem inovativnih bivalnih rešitev

Na treh različnih lokacijah bo od 23. do 25. marca 2023 na ogled pet različnih Marlesovih hiš, postavljenih na ključ.

FINANCE
Nepremičnine
Marles vabi na dan odprtih vrat v naselju DRENovo
FINANCE
Nepremičnine
Poletna šola fakultete za gradbeništvo in geodezijo
Avtor
04.07.2004 22:00
Čas branja: 3 min

Nestor Mankoč Andrej Kuplenk
Nestor Mankoč (levo), direktor ljubljanske družbe Zil inženiring, pravi, da se je ob izteku NSVS povečalo zanimanje za stanovanja v kamniški soseski Mali grad. Andrej Kuplenk, direktor družbe ABC Nepremičnine, meni, da bi bile obresti pri stanovanjskih posojilih za dve odstotni točki višji, če ne bi bilo NSVS.

Varčevalci imajo po izteku prve nacionalne stanovanjske varčevalne sheme leto dni časa, da najamejo stanovanjsko posojilo. Vprašanje pa je, ali bodo zares najeli posojilo v okviru NSVS, saj banke že danes ponujajo posojila pod ugodnejšimi pogoji kot pred leti, ko je stekla NSVS. Prav tako odobravajo posojila v višini tudi do 70 odstotkov vrednosti stanovanja, kar je več od tistega, kar ponuja shema.

Nekateri varčevalci v NSVS, ki so svoj stanovanjski problem želeli rešiti pred podražitvijo nepremičnin, so predčasno pretrgali varčevanje v NSVS, dvignili denar, z njim plačali del kupnine, za razliko do polne cene stanovanja pa so najeli posojilo pri banki, ki je ponujala ugodnejše pogoje kot NSVS. Nekatere banke ponujajo evrska posojila, ki so v tem času že primerljiva s pogoji, ki veljajo za 10-letna posojila v okviru NSVS, saj je obrestna mera EURIBOR + 3,0 odstotka primerljiva s TOM + 2,45 odstotka, ki velja za NSVS.

Varčevati bo treba še naprej

Anketa kaže, da namerava 70 odstotkov varčevalcev v NSVS najeti stanovanjsko posojilo. Največ varčevalcev se bo odločilo za nakup dvosobnega stanovanja. Izračun kaže, da je povprečni varčevalec, ki je pet let varčeval po 2,27 lota (kar je danes približno 30 tisoč tolarjev na mesec), skupaj s pridobljeno premijo privarčeval dobra dva milijona tolarjev. Če bo vzel 4,5 milijona tolarjev posojila, kar je 2,1-kratnik privarčevanega denarja, bo imel skupaj približno 6,5 milijona tolarjev. Za ta denar bi v Ljubljani težko kupil sobo brez sanitarij, kaj šele garsonjero ali dvosobno stanovanje. Denarja bo imel le za manj kot tretjino dvosobnega stanovanja, ki v prestolnici stane najmanj 20 milijonov tolarjev. Zato nepremičninski strokovnjaki priporočajo, naj varčevalci še naprej varčujejo ali pa naj kupijo nepremičnino zunaj Ljubljane, kjer so cene občutno nižje.

Pozitiven prepih na trgu

Julija nov razpis Stanovanjskega sklada

Stanovanjski sklad RS bo julija objavil razpis za več kot 800 novih stanovanj v Ljubljani in Izoli po ceni 1.300 evrov za kvadratni meter v prestolnici in 1.250 evrov za kvadratni meter v Izoli, stanovanja pa bodo vseljiva leta 2006 oziroma 2007. Prednost bodo imeli varčevalci v NSVS in mlade družine.

"Cenovno ugodnejšega nakupa stanovanja v okolici Ljubljane ne smemo jemati kot slabši nakup, saj se velikokrat lahko izkaže kot dobra odločitev," meni Nestor Mankoč, direktor ljubljanske družbe Zil inženiring. Po njegovih besedah je pri NSVS najpomembnejše to, da so se ljudje usmerili v razmišljanje o nakupu stanovanja, saj marsikdo do tedaj ni načrtoval ali videl možnosti za nakup lastnega stanovanja. NSVS je naredila pozitiven prepih na trgu nepremičnin. Splošno znižanje obrestnih mer tudi drugih ponudnikov posojil pa bo olajšalo nakup stanovanj, je prepričan direktor Zil inženiringa. V njihovi prodajni službi PUN nepremičnine že daljše obdobje opažajo večje zanimanje za nakup stanovanj, posebno v soseski Mali grad v Kamniku, kjer so cene ugodnejše kot v Ljubljani. Vendar prodaja še ne sledi dinamiki zanimanja, pravi Mankoč.

Shema je ljudem odprla oči

Tudi Andrej Kuplenk, direktor družbe ABC Nepremičnine, je dejal, da se je nekaj dni pred iztekom NSVS povpraševanje po stanovanjih povečalo za 20 do 30 odstotkov. Po njegovem mnenju bi bile obrestne mere stanovanjskih posojil za približno dva odstotka višje, če ne bi bilo projekta Stanovanjskega sklada RS. Najbolj pomembno se mu zdi, da se je kultura varčevanja in porabe z uvedbo sheme korenito spremenila, kar bo dolgoročno povečalo socialno varnost ljudi. "Do uvedbe sheme je bilo za večino ljudi razmišljanje o nakupu stanovanja čista utopija in nekaj nedosegljivega v tako kratkem življenju. Shema jim je odprla oči in uvideli so realne možnosti. Tisti, ki nimajo stanovanja in ne bodo privarčevali za nakup domovanja v Ljubljani, bodo lahko za začetek kupili kakega v kakšnem manjšem kraju, nadaljevali varčevanje in si kasneje kupili stanovanje tam, kjer bodo želeli. Pomembno je, da so se obrestne mere spustile na sedanjo raven in da lahko vsakdo pridobi posojilo. Precej varčevalcev zaradi posojil iz preteklosti trenutno še ni kreditno sposobnih, a bodo postopoma posojila odplačali, postali kreditno sposobni in kupili stanovanje. Zaradi tega pričakujemo, da se bodo varčevalci iz NSVS pri nakupu stanovanja razporedili prek vsega leta," je dejal Kuplenk.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Zelene obveznice, varna izbira za preudarne vlagatelje

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

FINANCE
TOP Gradbeništvo
Ko se upokoji vodja gradnje
TOP Gradbeništvo
Maša Arko, Maja Koršič Potočnik
TOP GradbeništvoMaša Arko Ko se upokoji vodja gradnje

Kako naprej, ko velik gradbeni projekt trči ob javnonaročniški formalizem zaradi upokojitve odgovorne osebe, na trgu pa ni alternative?

FINANCE
Kako ravnati ob kibernetskih incidentih? Razlagamo v šestih korakih
FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
FINANCE
Odlagališče odpadkov za NEK že zdaj presega 227 milijonov evrov
Finance
PREMAJHNA KONKURENCA IN VELIKI STROŠKI
Petra Sovdat Odlagališče odpadkov za NEK že zdaj presega 227 milijonov evrov

Do konca obratovalnega časa odlagališča je predviden strošek skoraj 300 milijonov evrov, pravi agencija za radioaktivne odpadke.

FINANCE
ESG
Neprecenljiva vloga dobaviteljev za uspešno rast Skaze v globalni industriji
ESG
Najboljši dobavitelji Skaze
ESGPartner ali podpornik projekta Neprecenljiva vloga dobaviteljev za uspešno rast Skaze v globalni industriji
FINANCE
TOP Gradbeništvo
Globalno bo letos prodaja gradbene opreme malenkost upadla
TOP Gradbeništvo
TOP GradbeništvoVasilij Krivec Globalno bo letos prodaja gradbene opreme malenkost upadla

Analitiki mirijo panogo, saj pravijo, da je upad posledica minulih rasti in da se prodaja vrača na normalne ravni.

FINANCE
Nepremičnine
Zakaj bodo lastniki malih sončnih elektrarn in toplotnih črpalk za elektriko plačevali več
PRO
Nepremičnine
GRADNJA IN BIVANJE
NepremičnineFinance PRO Zakaj bodo lastniki malih sončnih elektrarn in toplotnih črpalk za elektriko plačevali več (PRO)

Odgovor boste našli v tiskani tematski izdaji Gradnja in bivanje, ki si jo lahko na spletu preberete tudi v formatu PDF.