Nepremičnine
Oglasno sporočilo

Razredi gorljivosti gradbenih materialov

Gradbeni materiali se glede na odziv na ogenj uvrščajo med negorljive in gorljive. Pri klasifikaciji materialov se upoštevata njihov prispevek k razvoju požara pred nastankom požarnega preskoka in dodatek k požarni obtežbi prostora v polno razvitem požaru.
Avtor
23.08.2015 22:30
Čas branja: 2 min

Negorljivi gradbeni materiali so tisti, ki v predpisanih preskusnih pogojih ne morejo goreti in ne prispevajo k razvoju požara. To so po kvalifikaciji SIST EN 13501-1 materiali razreda A1 in A2. Gorljivi gradbeni materiali so tisti, ki se v predpisanih preskusnih pogojih vnamejo. Glede na njihov prispevek k razvoju požara jih delimo na težko vnetljive (B in C), normalno vnetljive (D in E) in lahko vnetljive (F).

Razred F

Proizvodi brez določenih požarnih lastnosti ali proizvodi, ki ne izpolnjujejo kriterijev za razred E. Vgradnja teh materialov ni dovoljena, če niso popolnoma prekriti z drugimi gradbenimi materiali, tako da se celoten proizvod uvrsti najmanj v razred E. Primeri: ekspandirani polistiren, poliuretan, oba brez zaviral gorenja.

Razred E

Proizvodi, ki se krajši čas upirajo vžigu z majhnim plamenom in pri katerih ne pride do večje razširitve plamena. Primeri: mehka lesnovlaknena plošča, ekspandirani polistiren, poliuretan, oba z zavirali gorenja.

Razred D

Proizvodi, ki izpolnjujejo merila za razred E. Daljši čas se upirajo vžigu z majhnim plamenom in pri njih ne pride do večje razširitve plamena. Tudi pri preizkusu z enim samim gorečim predmetom (SBI) je sproščanje toplote upočasnjeno in omejeno. Primeri: različne vrste lesa, proiz­vodi iz lesa.

Razred C

Enako kot razred D, le da izpolnjuje višje zahteve in pri preizkusu SBI ni prečnega širjenja plamena. Primeri: fenolna pena, sendvič plošče s poliuretansko peno.

Razred B

Enako kot razred C, le da izpolnjuje višja merila. Primeri: lesnocementne plošče, lesne plošče, obdelane z zavirali gorenja, sendvič plošče s poliizocianuratno peno.

Razred A2

Izpolnjuje enaka merila kot razred B. V polno razvitem požaru ne poveča požarne obtežbe in ne pospešuje širitve požara. Primeri: sendvič plošče s kameno mineralno volno, mavčnokartonske plošče.

Razred A1

V nobeni fazi požara, niti v polno razvitem požaru, ne spodbuja širitve požara in ne povečuje požarne obtežbe. Primeri: kamen, opeka, kovine, anorganski materiali z manj kot odstotkom organskih snovi, izolacijski proizvodi iz mineralnih vlaken.

Podrazredi

Poleg osnovne črkovne oznake stopnje gorljivosti A1, A2, B, C, D, E in F imajo gradbeni materiali še dodatni črkovni oznaki s in d ter številčne oznake od 1 do 3 oziroma od 0 do 2. Oznake s1, s2 ali s3 pomenijo hitrost sproščanja dima in celotno količino nastalega dima, oznake d0, d1 in d2 pa nastajanje gorečih kapljic oziroma delcev med preskušanjem odziva na ogenj. Večja številka pomeni večje sproščanje dima oziroma več gorečega kapljanja.

Za klasifikacijo težko vnetljivih talnih oblog je referenčna požarna situacija drugačna. Pri preskusu za razrede Dfl, Cfl, Bfl in A2fl vir toplote simulira toplotno sevanje požara v prostoru skozi vrata na talno oblogo hodnika. Kapljanje materiala za talne obloge seveda ni pomembno. Višji razred odziva na ogenj izpolnjuje tudi vsa merila za nižje razrede.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.