Nepremičnine

Kako namestiti in uporabljati klimatsko napravo

Tudi najbolj zmogljiva klimatska naprava ne more narediti čudeža, če je v stanovanju z veliko prostori nameščena le ena notranja enota

Podporniki obveščajo

FINANCE
Nepremičnine
Marles premierno predstavlja novo pritlično hišo Bonus
Nepremičnine
DAN ODPRTIH VRAT
NepremičninePodpornik projekta Marles premierno predstavlja novo pritlično hišo Bonus

V okolici Kranja si jo boste lahko ogledali na dnevu odprtih vrat

FINANCE
Nepremičnine
Marles vabi na prvi sejem inovativnih bivalnih rešitev
Nepremičnine
NepremičninePodpornik projekta Marles vabi na prvi sejem inovativnih bivalnih rešitev

Na treh različnih lokacijah bo od 23. do 25. marca 2023 na ogled pet različnih Marlesovih hiš, postavljenih na ključ.

FINANCE
Nepremičnine
Marles vabi na dan odprtih vrat v naselju DRENovo
FINANCE
Nepremičnine
Poletna šola fakultete za gradbeništvo in geodezijo
22.06.2022 11:00
Čas branja: 8 min
Kako namestiti in uporabljati klimatsko napravo
Prvo načelo hlajenja je, da je treba preprečiti moteče pihanje hladnega zraka.

Poleti je klimatska naprava eden izmed glavnih porabnikov električne energije. Ker bo ta po napovedih čedalje dražja, smo zbrali nasvete, kako namestiti in uporabljati klimo, da nam bo na eni strani v stanovanju udobno, na drugi pa bo poraba elektrike čim manjša.

    »S klimatskimi napravami je tako kot z vso preostalo tehnologijo. Pri uporabi je treba upoštevati nekaj osnovnih smernic, če si želimo zagotoviti čim boljši izkoristek naprave,« pravi Aleš Pirc iz podjetja REAM. »Ni vse samo v zmogljivi klimi. Najprej jo je treba vgraditi na pravo mesto, nato pa jo pravilno uporabljati in vzdrževati.«

    Nakup je še najmanjša težava

    Klimatska naprava zahteva priklop na električno napeljavo, odvod kondenzata ter povezavo z bakrenimi cevmi med notranjo in zunanjo enoto. Potrebna sta do dva preboja zunanje stene, eden za plin in eden za odtok kondenzata. Če je treba kondenzat voditi čez večjo razdaljo, bo potrebna tudi črpalka, ki bo nadomestila manjkajoči upad.

    Nakup klime je torej še najmanjša težava. Glede na položaj elektroinštalacij in odtokov ter razporeditve pohištva je treba predvideti, kako bodo potekale napeljave, ki jih je treba tudi vizualno zakriti. Včasih je za zakritje inštalacij potreben manjši gradbeni poseg, skoraj gotovo pa nam ne uide vsaj manjše beljenje.

    Ena notranja enota za en prostor

    Tudi najbolj zmogljiva klimatska naprava ne more narediti čudeža, če je v stanovanju z veliko prostori nameščena le ena notranja enota. V takšnem primeru stanovalci v želji po ohlajanju cele hiše klimatsko napravo nastavijo na prenizko temperaturo in s tem kvečjemu staknejo prehlad.

    V takšnih razmerah žal ni druge rešitve kot seči globlje v žep in kupiti tako imenovano multisplit napravo z več notranjimi enotami. Praviloma namreč ena notranja enota hladi en prostor. Enako velja tudi, če s klimatsko napravo prostore ogrevamo. Če vendarle ne gre drugače, pa je najbolj smiselno klimatsko napravo vgraditi v tisti prostor, v katerem se najdlje zadržujete.

    Mrzel zrak naj ne piha v glavo

    Prvo načelo hlajenja je, da je treba preprečiti moteče pihanje hladnega zraka. Zato klimatsko napravo namestite na tako mesto, kjer tok zraka ne bo motil bivanja. Pri tem si je mogoče pomagati tudi z nastavitvami smeri pihanja, ki jih ima že vsaka klimatska naprava.

    Prav tako je treba preprečiti velika temperaturna nihanja ter z rednim vzdrževanjem poskrbeti, da z ohlajenim zrakom v prostor ne prihajajo tudi nesnaga in virusi, ki se lahko nabirajo v neočiščenem filtru.

    Končno pa je treba poskrbeti tudi za zadostno izmenjavo svežega zraka v bivalnih prostorih. Klimatiziranje namreč notranji zrak izsuši, posledice pa so nevšečne – suha nosna sluznica in nagnjenje k obolenjem dihal.

    Temperaturni šoki škodijo zdravju

    »Idealna temperatura v zaprtih prostorih je okoli 21 stopinj Celzija, a med vročinskim valom ne pretiravajmo z ohlajevanjem. Temperaturna razlika med zunanjo temperaturo in hlajenim prostorom naj bo šest stopinj Celzija,« pravi Pirc.

    Mnenje, da je najbolj varčen pristop uporabe klimatske naprave, če prostor močno shladimo in klimatsko napravo potem ugasnemo, je zgrešeno. Temperaturna razlika, ki jo s tem na hitro povzročimo, človeškemu telesu ne koristi. Prav taka uporaba klimatske naprave je takrat, ko se je njihova množična uporaba šele začela, med ljudmi sprožila govorice, da klime zdravju škodujejo.

    Prostor je treba pravilno prezračevati

    Vsakršno prezračevanje pomeni izboljšanje kakovosti notranjega zraka, hkrati pa tudi večji strošek zaradi izgube hladu. Temu strošku se ni mogoče izogniti, lahko ga le znižamo.

    Še najbolj učinkovito je prezračevanje, če namesto odpiranja oken vgradimo centralni prezračevalnik z vračanjem toplote odpadnega zraka. Cenejše je namreč ohladiti sveži zrak, ki ga rekuperator že predohlajenega pošilja v notranjost, kot vročega, ki vstopa skozi odprta okna. Nekatere klimatske naprave sicer že same omogočajo manjši dotok svežega zraka, vendar to ne more nadomestiti ustrezne izmenjave zraka skozi okna ali centralni prezračevalnik.

    Kako preprečiti suh nos

    Vlago, ki jo notranjemu zraku odvzemamo z ohlajevanjem in jo v obliki kondenzata odvedemo v odtok, je treba nadomestiti. Če se namreč vlažnost spusti pod 50 odstotkov, počutje v prostoru ni več najboljše. Pomagajo sobne rastline, ki jih redno zalivamo, končno pa tudi prenosni vlažilniki zraka ali sušenje perila v bivalnih prostorih. Ob tem je treba seveda paziti, da ne ustvarimo pogojev za nastanek plesni. Nekaj izgubljene zračne vlage lahko nadomestimo tudi s prezračevanjem.

      Članek je bil objavljen v prilogi Gradnja in bivanje.

      Napišite svoj komentar

      Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
      Več o temi
      Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
      FINANCE
      Nov korak v klimatski socializem: nemška ministrica za gradbeništvo trdi – imamo prevelika stanovanja, to pa ogroža okoljske cilje
      Finance
      Simona Toplak Nov korak v klimatski socializem: nemška ministrica za gradbeništvo trdi – imamo prevelika stanovanja, to pa ogroža okoljske cilje 15

      Koliko časa še, da nam bo politika omejevala, kje in kako lahko živimo, se sprašujejo v Nemčiji. Po tem, ko seveda politika že določa, do katere temperature se lahko grejemo in hladimo ...

      FINANCE
      Nepremičnine
      Odprte hiše Slovenije letos odpirajo vrata več kot 60 stavbam
      Nepremičnine
      NepremičnineVasilij Krivec Odprte hiše Slovenije letos odpirajo vrata več kot 60 stavbam

      Na 13. festivalu bodo med 27. in 29. majem javnosti na ogled stanovanja in družinske hiše ter izobraževalne, poslovne, kulturne, turistične in športne stavbe

      FINANCE
      Nepremičnine
      Zakaj bodo lastniki malih sončnih elektrarn in toplotnih črpalk za elektriko plačevali več
      PRO
      Nepremičnine
      GRADNJA IN BIVANJE
      NepremičnineFinance PRO Zakaj bodo lastniki malih sončnih elektrarn in toplotnih črpalk za elektriko plačevali več (PRO)

      Odgovor boste našli v tiskani tematski izdaji Gradnja in bivanje, ki si jo lahko na spletu preberete tudi v formatu PDF.

      FINANCE
      PMM
      ID.5: lepši in pametnejši električni volkswagen
      Pametna mesta in mobilnost
      Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač ID.5: lepši in pametnejši električni volkswagen 8

      Po Tirolskem smo se zapeljali z električnim ID.5 – prvim kupejevskim križancem družine ID, ki ta hip pomeni vrh ponudbe te znamke

      FINANCE
      Okolje & energija
      (za zgled) S toplotno črpalko so v Termah Ptuj zmanjšali porabo plina za 95 odstotkov
      Okolje & energija
      Okolje & energijaBorut Hočevar (za zgled) S toplotno črpalko so v Termah Ptuj zmanjšali porabo plina za 95 odstotkov 20

      Predstavljamo projekt, ki kaže, da bi lahko v marsikaterem podjetju z uporabo odvečne toplote in toplotne črpalke skoraj povsem opustili uporabo zemeljskega plina za ogrevanje prostorov in sanitarne vode

      FINANCE
      Subvencije
      Nov razpis za podjetja: ugodna posojila za toplotno izolacijo, zamenjavo ogrevanja, nova okna in razsvetljavo ...
      Subvencije
      SubvencijeTeja Grapulin Nov razpis za podjetja: ugodna posojila za toplotno izolacijo, zamenjavo ogrevanja, nova okna in razsvetljavo ...

      Sofinancirajo se naložbe podjetij, ki so namenjene izboljšanju energetske učinkovitosti in varstvu okolja

      FINANCE
      Subvencije
      Podjetja, ne spreglejte, tu je pregled domačih subvencij, ki jih še lahko ujamete
      Subvencije
      SubvencijeTeja Grapulin Podjetja, ne spreglejte, tu je pregled domačih subvencij, ki jih še lahko ujamete 2

      Na voljo je denimo denar za naložbe, razvoj, energetske ukrepe