Nepremičnine

Z gradbenimi ukrepi ne naredimo kaj dosti, če zgradba stoji na poplavnem območju

Škode pri naravnih nesrečah, kakršne so bile poplave, ni mogoče preprečiti z gradbenimi ukrepi, najbolj učinkovito se jo prepreči z izbiro lokacije.

Podporniki obveščajo

FINANCE
Nepremičnine
Marles premierno predstavlja novo pritlično hišo Bonus
Nepremičnine
DAN ODPRTIH VRAT
NepremičninePodpornik projekta Marles premierno predstavlja novo pritlično hišo Bonus

V okolici Kranja si jo boste lahko ogledali na dnevu odprtih vrat

FINANCE
Nepremičnine
Marles vabi na prvi sejem inovativnih bivalnih rešitev
Nepremičnine
NepremičninePodpornik projekta Marles vabi na prvi sejem inovativnih bivalnih rešitev

Na treh različnih lokacijah bo od 23. do 25. marca 2023 na ogled pet različnih Marlesovih hiš, postavljenih na ključ.

FINANCE
Nepremičnine
Marles vabi na dan odprtih vrat v naselju DRENovo
FINANCE
Nepremičnine
Poletna šola fakultete za gradbeništvo in geodezijo
17.08.2023 14:57
Dopolnjeno: 17.09.2023 14:48
Čas branja: 3 min
Z gradbenimi ukrepi ne naredimo kaj dosti, če zgradba stoji na poplavnem območju
Le redke stavbe ali infrastrukturni objekti so projektirani za tako ekstremne dogodke kot se je tokrat zgodil v Sloveniji. Za večino stavb to tudi nima smisla, če imajo takšni dogodki sto ali dvesto letne povratne dobe. Ranljivost in škodo je treba minimizirati z izbiro lokacije, ne z gradbenimi ukrepi. Foto: Zeljko_Stevanic

»Mi je res nerodno, ker ljudem, ki jih je poplavilo, ne morem kaj prida pomagati,« se je skoraj opravičil izredni profesor Mitja Košir iz ljubljanske fakultete za gradbeništvo in geodezijo. Zakaj? Ker izvirni greh niso uporabljeni materiali ali način izvedbe. Izvirni greh je gradnja na področjih kjer je nevarnost poplav velika.

Človek se ob razdejanju vpraša, kako bi se temu lahko izognili. Se da graditi poplavno varno?

Do neke mere se da, ampak dejansko pa nima smisla, graditi objekte in infrastrukturo tako, da lahko kljubujejo tako ekstremnemu dogodku kot so bile tokratne poplave, je predrago. Najboljša protipoplavna zaščita je zastonj. Torej - ne graditi na poplavnih območjih oziroma s primernimi infrastrukturnimi ukrepi zmanjšati ogroženost tam, kjer se to da.

Sicer še ni analiz o zanesljivosti obstoječih poplavnih kart in marsikdo meni, da lahko s tehniko gradnje marsikaj nadomestimo.

Verjetno je to tudi eden glavnih vzrokov za stihijsko prostorsko načrtovanje. Vsaka občina dela nekaj po svoje, vsi bi tudi radi živeli zraven potočka ali rekice, ker je to pač lepo. Pred podtalnico bi se sicer dalo zaščititi. Vkopano klet bi morali zgraditi kot keson, kot obrnjen bazen. A če v normalnem stanju nivo podtalnice ni tako visok – zakaj bi šel to delat? Strošek je precej višji in ni upravičljiv, razen ko te enkrat doleti tole.

Se pravi je alfa in omega, pred gradnjo preveriti poplavnost, plazenje in višino podtalnice. Smo potem hipotetično varni?

Prvi tehnični ukrepi za zaščito pred podtalnico in poplavami je preveritev, da nisi na poplavnem območju ali na območju podtalnice. Načeloma je prvi hidroizolacijski ukrep pri stavbah izbira lokacije. Evidentirana imamo tudi plazovita območja. In graditi je treba tam, kjer se ti pojavi ne pričakujejo. Ni pa nujno, da ne bo narava nekoč nekaj nepričakovanega naredila po svoje. Tokratne poplave so, recimo, spremenile tok nekaterih rek in verjetno lahko v prihodnje zaradi tega pričakujemo kako presenečenje. Lahko samo minimiramo verjetnost, da se to zgodi, skratka, moramo se prilagodi.

Ampak ko se zgodi - kako stavbo čimhitreje in čimbolje sanirati?

Po tistem, ko so poplavljeni deli stavbe očiščeni, jih je najprej treba dezinficirati in posušiti. Imamo srečo v nesreči, da je poletje, ker imamo relativno visoke temperature, zaradi sončnega sevanja pa tudi difuzijski tok v notranjost, ki bo pripomogel k izsuševanju stavbnega ovoja. Tako se bo relativno hitro izsuševalo, res pa je da je nekatere dele stavbe, ki so bili prepojeni z vodo, najbolj smiselno odstraniti in zamenjati z novimi.

Najhitreje se stavbo po poplavi suši mehansko, torej s sušilniki. Ampak teh je praviloma premalo. Kaj narediti, če ga nimamo?

Vse je treba odpreti, vse naj bo na prepihu, naj se suši. Pri lesenih, skeletnih konstrukcijah, ladijskih podih – vse odpremo, če se le da. Res je, da s tem naredimo dodatno škodo, a s tem zagotovimo, da se bo izsušilo in bomo potem lahko čimhitreje obnovili. Ampak ja, vkopana klet se bo sušila počasi. Ni cirkulacije zraka in na zunanji strani ni izpostavljena sončnemu sevanju. V teh primerih je strojno sušenje najboljša opcija. Če lahko prideš do naprave.

Koliko časa bo potrebovala namočena stavba, da se posuši?

Zelo odvisno, zavisi od vgrajenih materialov, pa tudi od tega, koliko so nasičeni z vodo. Ker so bile poplave tako hitre in so se tudi hitro potegnile nazaj, večina objektov ni bila zelo dolgo časa potopljenih. To pomeni, da ni bilo časa, da bi se nosilna konstrukcija popolnoma prepojila in je v glavnem namočena le delno, kar se zna dosti hitro izsušiti.

Kateri materiali so pri sušenju poplavljene hiše najbolj problematični?

Problem ni toliko v konstrukcijah, ampak je tam, kjer so se napojili materiali, ki imajo visoko vodovpojnost. Recimo materiali, kot so vlaknaste zvočne izolacije, vlaknaste toplotne izolacije, celulozne izolacije. V tem primeru pa ni za računat, da se bodo po naravni poti kaj dosti hitro posušile. Še posebej če so pri tleh, v talni konstrukciji, na vkopanih stenah. Pri takšnih materialih je odstranitev verjetno najboljša rešitev, saj s tem olajšamo izsuševanje preostale konstrukcije.

Kateri materiali se sušijo najhitreje? Je smiselno, vgrajevati manj vodovpojne materiale?

Obstajajo toplotne izolacije, ki se skoraj ne bodo navlažile – to so ekstrudirani polistiren oziroma XPS, penjeno steklo, ter ekspandirani polistiren ali EPS pri višjih gostotah. Ampak takšnih toplotnih izolacij nima smisla vgrajevati v cele fasade samo zato, ker niso vodovpojne. Te uporabljamo pri fasadnih podzidkih, torej coklih, za izolacijo delov stavbe pod terenom in pri izvedbi temeljne plošče, tu je višji strošek upravičen.

Ampak spet – nič ni gotovega. Voda je bila tokrat nad coklom tudi marsikje, kjer se to normalno ne dogaja.

Materiali, ki jih vgrajujemo, se izbirajo glede na pogoje, za katere se predpostavlja, da jim bodo materiali v življenjski dobi stavbe izpostavljeni. To seveda pomeni, da sestave konstrukcij in vgrajeni materiali v stavbni ovoj niso dimenzionirani na ekstremne pogoje kot je recimo bila tokratna ujma.

Slovenci najraje uporabljamo opeko in manj druga gradiva. Večina poplavljenih stavb je iz opeke. Bi bilo bolje, uporabljati druga gradiva?

Opeka kot gradivo je nekakšna slovenska tradicija, čeprav bi bil beton iz stališča vodovpojnosti definitivno boljši, tudi brez dodatka za vodotesnost. Najslabše jo bo verjetno odnesla lesena gradnja, vendar tudi tukaj ne moremo posploševati in bo vpliv vlage na lesene konstrukcije odvisen od primera do primera in tudi od našega odziva pri sanaciji. Spet – gradiv ne izbiramo za primer poplave.

Estrihe se, kot znano, suši tako, da se jih navrta. Kaj pa naj storijo tisti, ki imajo talno gretje?

Mogoče se kdo še spomni, kje približno so cevi, ker so položene v standardnih razmakih. Je pa seveda možnost, vključiti talno gretje in termografsko pogledati, kje so cevi. Če seveda ni zalilo tudi ogrevalne naprave. Če jo je, jo je treba prej strokovno usposobiti.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Nepremičnine
Kako debel zid potrebuje skoraj ničenergijska hiša
Nepremičnine
NepremičnineNataša Jančar Kako debel zid potrebuje skoraj ničenergijska hiša 1

Najtanjše zunanje stene so lahko debele le 34, najdebelejše pa tudi 63 centimetrov

FINANCE
Okolje & energija
(nasveti strokovnjaka, 1. del) Kako lahko v podjetju varčujejo z energijo
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar (nasveti strokovnjaka, 1. del) Kako lahko v podjetju varčujejo z energijo

Nove tehnologije, novi pristopi in drugačen pogled na rabo energije prinašajo nove priložnosti za učinkovito rabo energije v podjetjih in ustanovah.

FINANCE
Dražbe
Poslovni prostori na dražbah: pisarne, gostilne, avtosalon, skladišča in proizvodni objekt
Dražbe
DražbeAleš Perčič Poslovni prostori na dražbah: pisarne, gostilne, avtosalon, skladišča in proizvodni objekt 1

Pregled najbolj zanimivih dražb poslovnih nepremičnin

FINANCE
Obrat: gradbeni material se je pocenil, tudi zaradi pričakovane recesije
Finance
Tanja Smrekar Obrat: gradbeni material se je pocenil, tudi zaradi pričakovane recesije 2

Cene so še daleč od minulega leta, čeprav se material večinoma ceni, izjema je na primer cement; kakšne so napovedi trgovcev z gradbenim materialom in gradbincev

FINANCE
TOP Gradbeništvo
V prvih osmih mesecih skokovita rast opravljenih gradbenih del
FINANCE
TOP Gradbeništvo
Dodana vrednost: kako zašiti največjo rano
TOP Gradbeništvo
TOP GradbeništvoVasilij Krivec Dodana vrednost: kako zašiti največjo rano

Dodana vrednost na zaposlenega v gradbeni panogi je lani znašala dobrih 36 tisoč evrov in je za okoli 17 tisoč evrov nižja od povprečja slovenskih panog.

FINANCE
Subvencije
Subvencije za naložbe: kako se podjetja spopadajo z negotovostjo glede cen in dobav
Subvencije
SubvencijeTeja Grapulin Subvencije za naložbe: kako se podjetja spopadajo z negotovostjo glede cen in dobav

Prek razpisa je bilo 47 podjetjem iz lesne industrije odobrenih skoraj 26 milijonov evrov za naložbe v povečanje predelave